Trimma Formen

Cykeln – För hälsan och miljön

En tränings- och transportform, väldigt bra för både din egen hälsas skull men också för miljön här på planeten är att cykla. Cykling är dessutom ett bra alternativ för de som upplever olika besvär när de är ute och går eller springer, och att då ersätta dessa två med cykling är betydligt skonsammare för dina leder och knän.

Cykel

Om du inte redan upplevt det från din barndom, eller kanske rent av lyckats glömma bort det, är cykeln ett fantastiskt roligt färdmedel. Med rätt sorts cykel är det lätt att ta sig runt på de flesta platser och för lite extra utmaning är det bara att ge sig ut i skog och mark, vilket dessutom resulterar i en skön och avslappnande miljö under din träningsrunda.

Fördelar

Cykling är en träningsform som passar de allra flesta, men kanske extra bra för de med besvär som förhindrar andra motionsformer. De finns också en hel del som anser att det är alldeles för långtråkigt att vara ute och gå, eller för jobbigt att springa. Då är detta mellanting, om man kan kalla det så, perfekt.

Med cykeln belastar du inte heller kroppen på samma vis som vid gång eller springning och i det tempo du själv vill, susar du med smidighet fram genom omgivningarna och intrycken blir ständigt föränderliga runt om. Tänk bara på att inte pusha dina gränser alldeles för snabbt, eller att agera vårdslöst så en eventuell olycka slipper uppstå.

Vad ska jag köpa?

Det är alltid bra att fundera över vad för typ av cykel som skulle passa dig allra bäst när du står i startgroparna. Du kan till exempel fundera över hur frekvent du kommer använda din cykel, om du endast kommer använda den på asfalt eller möjligtvis vill ha en modell som passar bra i terräng eller rent av utför berg. Helt enkelt en cykel att växa i utifrån den individ du är och den riktning din cykling i framtiden kan komma att ta. Här får du själv, eftersom du känner dig själv bäst, försöka avgöra för din framtida utveckling.

Är det första gången du inhandlar en cykel rekommenderar vi att du ifrån början nöjer dig med en lite billigare variant. Så länge du sköter om cykeln väl kan du dessutom alltid få ut en rätt så bra summa på dess andrahandsvärde, om du redan säsongen efter får för dig att köpa en något bättre modell.

Bra allroundmodeller hittar ni hos det svenska märket Nishiki. Cyklar från Nishiki hittar ni hos cykelkraft.se, en sida på nätet med mängder av olika cykelmärken och produkter förknippade med cykling.