Trimma Formen

Börja springa

De får det att se så skönt ut. Man sätter på sig hörlurar, knyter åt skorna och ger sig iväg på en joggingtur runt stadsparken eller grannskapet. Det finns många fördelar med att börja springa. Vi tänkte ge er två bra tips att tänka på när ni börjar.

Skorna

JoggingViktigast av allt är löparskorna. Du behöver bra stöd om fötterna ska orka bära din kroppsvikt gånger tre med varje steg. Det bästa du kan gör är att gå till en sportbutik där de kan analysera din gång. De flesta sportkedjor har speciella löpband som man använder för att läsa av hur du fördelar vikten på foten. Om du har högt fotvalv lägger du vikten på utsidan av foten och behöver en sko som fyller upp tomrummet på insidan av foten för rätt stöd. När du väl fått veta hur dina fötter ser ut kan du vara säker på att du köper en passande sko över om du handlar på en kvalitetsbutik online. De kommer säkerligen vara lite obekväma och göra ont de första gångerna du är ute i joggingspåret. Håll ut! Dina fötter kommer att tacka dig.

Kläder

Det gäller även att klä sig rätt när man ska ut i motionsspåret. Löpning är något man kan ägna sig åt året om när man lärt sig att klä sig efter väder. Sommartid fungerar det med en funktionströja, shorts eller löparbyxor och en bra sportbehå för kvinnorna. Vår, höst och vinter bör man klä sig med lager på lager principen, det vill säga ett underställ som transporterar bort fukten från kroppen när du blir svettig så du inte blir blöt och kall. Det får gärna vara i ull eller syntet beroende på hur kallt det är, undvik bomull direkt mot kroppen. Lager två ska vara värmande samtidigt som det hjälper till att fortsätta transportera bort fukten och allra  ytterst vill du ha ett skallager som både skyddar mot blåst och kyla samtidigt som det släpper ut fukten, gärna med ett membran som till exempel Gore-Tex.

Musik

Låter kanske inte som det har lika stor betydelse. Det påverkar inte kroppen fysiskt men psykiskt reagerar hela din kropp och själ med rätt sorts musik. När du ska ge dig ut i spåret vill du ha adrenalinpumpande musik som får dig att utmana dig själv och springa lite längre, lite fortare. Du vill inte lyssna på soundtracket till Titanic när du känner mjölksyran och flåset bli värre. Då behövs musik som får dig att vilja dansa och le! Eller ännu bättre, musik som får dig att känna dig häftig och tuff: som om hela världen tittade efter dig när du sprang förbi. Du äger världen när du är ute på löparrundan!